Hoe houden je hersenen je voor de gek

Datum van publicatie: 23.01.2021

Dan moet de persoon een stukje wortel en een stukje appel proeven. Heb je vragen?

Daar merk je normaal gesproken niets van, maar deze eigenschap kan wél een vertekend wereldbeeld geven. In de hersenen zit een gebiedje dat de midden temporele cortex heet. Het werkt als volgt: licht valt in het oog op de kegeltjes in het netvlies. Omdat smaak en geur met elkaar verbonden zijn neem je aannames die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn. De wereld stond op zijn kop toen wetenschappers een heuvel op Mars vonden die leek op een menselijk gezicht.

Je begint dan zachtjes over beide neuzen te strelen. In de hersenen zit een gebiedje dat de midden temporele cortex heet. Dit effect kan worden verklaard door een simpele eigenaardigheid in ons visuele systeem.

Log in. Zoek naar: Zoek.

De achterste persoon doet een blinddoek om. Je dacht bijvoorbeeld een schaduw te zien of je hoorde iemand je naam roepen.
  • Houd dit een paar minuten vol, want dan ga je rare dingen zien.
  • Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden. Als je de vlakken A en B los knipt en naast elkaar zet zie je dat ze dezelfde tint grijs zijn.

De Hermann-grid maakt op zenuwniveau gebruik van hetzelfde mechanisme. Misschien zelfs iets te goed, want als ze eenmaal een patroon te pakken hebben, is het moeilijk om de aandacht te verleggen naar een ander patroon.

Private collection title. Consumenten worden verleid om meer geld uit te geven door een verschijnsel dat door economen 'verliesaversie' wordt genoemd. William Ely Hill, via CC 0. Zoek naar: Zoek.

  • De conclusie: de voorbijgangers kenden er geen waarde aan toe, omdat ze er niet voor hadden betaald. Hoe dat werkt, kwam mooi aan het licht bij een experiment dat The Washington Post ooit uitvoerde.
  • Je kunt ons vinden op:.

We hebben sowieso de neiging om aan producten met een hoog prijskaartje een betere kwaliteit toe te dichten. Niets is namelijk zo pijnlijk als een foute beslissing te moeten erkennen en geld te verliezen. Zoals in het vorige voorbeeld al werd gellustreerd, nemen de hersenen een hoeveel minuten op een dag verschil in helderheid waar op de plaats waar twee vlakken elkaar raken.

Hoe kan dit worden verklaard. Het houdt in dat als je bijvoorbeeld een geamputeerd been hebt en je daar ineens pijn in voelt of voelt alsof het nog steeds onderdeel is van je lichaam?

Gerelateerde artikelen

Hierbij worden scherpe contrasten zoals op dit plaatje tussen de lichte en donkere vakjes sterker meegenomen dan langzaam vervloeiende contrasten zoals de schaduw. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Moet je bij 'Daar wordt aan de deur geklopt' ook terugdenken aan dat heerlijke avondje uit je kindertijd, toen je die Fisherprice Garage kreeg waar je van droomde en je tegoed deed aan roze suikerbeestjes?

Sociale invloeden Mensen zijn sociale wezens: we hebben elkaar nodig om te overleven. Je denkt misschien dat wat je ziet de werkelijkheid is. Hieronder hebben we de vlakken uitgeknipt en naast elkaar gezet en verder niks aangepast, hoe houden je hersenen je voor de gek.

Je leest: Optische illusies: hoe je brein je voor de gek houdt. Ben jij verslaafd aan je telefoon. De geluiden die tussen de 20 en Mensen zijn sociale wezens: we hebben elkaar nodig om te overleven.

Uitgelichte vakgebieden:

Angst Consumenten worden verleid om meer geld uit te geven door een verschijnsel dat door economen 'verliesaversie' wordt genoemd. Michael Visser legt uit hoe je pensioen er ooit gekomen is en vertelt over de toekomst van je pensioen. Dat komt ook tot uiting in ons shopgedrag.

Een voorbeeld daarvan is wel erg frappant: hoe houden je hersenen je voor de gek zogenaamde gezicht op Mars. Waan jij je bij het horen van 'Last Christmas' van Wham ook in het met Pisang Ambon doornevelde kerstfeest van je middelbare school. Wil je meer weten. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.

Of kom je na een middagje shoppen steevast met meer tassen naar huis dan je vooraf had ingeschat. Sommige mensen zien bijvoorbeeld zwevende honden, een ander hoort de stem van iemand die ze lang niet hebben gesproken?

Gedurende de evolutie van de mens liedje maken voor huwelijk onze hersenen allerlei systemen ontwikkeld die ons gezichtsvermogen helpen.

Voor bijzondere gesprekken

De dingen die je bewust of onbewust waarneemt kan een ervaring zijn waarin onze hersenen je eigenlijk voor de gek houden. Sneller streamen, gamen, beeldbellen, zonder dat er maar iéts vastloopt. In de hersenen zit een gebiedje dat de midden temporele cortex heet. Waan jij je bij het horen van 'Last Christmas' van Wham ook in het met Pisang Ambon doornevelde kerstfeest van je middelbare school?

Ieder mens kan geluiden horen die binnen een bepaalde frequentie zit. Houd dit een paar minuten vol, want dan ga je rare dingen zien. Zie je een aanbieding, om te zien of het ook echt een goede deal is, ingericht en in beheer genomen?

Deel dit artikel:


Gerelateerde materialen:

Discussies: